woensdag 31 oktober 2007

Ondertussen in belgenland...

... is, dankzij het splinternieuwe


het bereiken van deze pagina voortaan even gemakkelijk als het bereiden van een smakelijke groentenquiche na een bezoekje van SOS Piet.


Slecht nieuws van de week:
in dikke krantenkoppen stond op alle voorpagina's te lezen dat 600.000 belgen dit jaar 2 keer hun belastingen zullen moeten betalen!

Goed nieuws van de week:
in kleine lettertjes stond ergens binnen in de krant te lezen dat 600.000 belgen dit jaar 2 keer hun belastingen zullen moeten terugkrijgen!


Qoute van de week:
komt van Vlaams Belang
partijwoordvoerder Joris Van Hauthem, over Marc Spruyt (de man achter Blokwatch)
:

"Hij maakte een misselijkmakende karikatuur van onze partij en haar programma en maakte daardoor een karikatuur van zichzelf."

Zie, dat is nu net hetgeen waar ik datzelfde Vlaams Belang altijd al van verdacht: het maken van een misselijkmakende karikatuur van "de" vreemdeling, "de" islam, en zelfs van "de" vlaming, ...
... op die manier een karikatuur van zichzelf makend.

donderdag 25 oktober 2007

Sjef Van Oekel's Discohoek

Nog muziek!
En dat uit een tien jaar oudere doos!
Dankzij de onnavolgbare Dolf Brouwers, die in Sjef Van Oekel's Discohoek bij momenten hilarische dingen uitspookte, reeds.

Wordt het dan toch nog gezellig!

Carl (Kung Fu Fighting) Douglas




Donna Summer




Kevin Coyne

The Tube








De bril van Ad Visser in Top Pop!
Het kapsel van Adam Curry in Countdown!
De snor van Chiel Montagne in Op Volle Toeren!
Het neklapje van Dirk in Diepenbeek!

Maar ook het hippe The Tube werd overdonderd met luide fashion statements waar Martin Luther King's speech bij zou verbleekt zijn...

The Tube werd eigenlijk tussen 1982 en 1987 uitgezonden door het Britse Channel 4, ook gekend van de animatieserie rond het jonge olifantje Babar, maar dat was later...

... eerst was er The Tube, en alhoewel er thuis in die dagen voornamelijk werd afgestemd op de twee BRT's, den Hollander en (wir spielen alle Jahren alle Elvis-filmer, wieder und wieder!) den Duits, meen ik me toch te herinneren dat ik naast Formule 1, Countdown en Top Pop toch ook op min of meer regelmatige tijdstippen (via de RTBF?) live-optredens meepikte van misschien The Cure, Siouxie, The Fall, The Mission en meer van dat moois:

Paula Yates en Echo and the Bunnymen's Killing Moon



Jools Holland en The Smiths' Sheila take a bow

zaterdag 20 oktober 2007

Top 10 greatest singles of the 80s


Eind 1983 kocht ik mijn eerste elpee: Colour by Numbers, van Culture Club.

En u?


Nog anderen kochten toen reeds mooie dingen van bijvoorbeeld Tom Waits, The Triffids, Sonic Youth, Talking Heads en The Ramones... maar ik was op dat moment nog een Joepie- en geen Humo-lezer, in de Joepie staken immers meer posters, en je kreeg er nuttige tips over het leven en hoe ermee om te gaan!

Maar ik was onbewust toch al een beetje hip: Colours By Numbers kwam in 1989 toch nog terecht in de Rolling Stone 100 greatest albums of the 80s!

In 2007 valt Karma Chameleon net naast het lijstje Ukulore Valley's Top 10 greatest singles of the 80s.



P.S. Géén idee in hoeverre het legaal of correct Nederlands is, maar deze nummertjes zijn perfect "downloadbaar".

donderdag 18 oktober 2007

Tips for London?

Terwijl mensen die kiezen voor een pseudoniem als Slenterende Buffel bijna op ontwaken liggen in het verre Chengku, verliezen andere mensen, bijvoorbeeld mensen die als fictief adres een duister en miezerig steegje in Ukulore Valley verkiezen, een half uur van hun leven dankzij crawlsgewijs de schaamte voorbij zwemmende kijkbuisprogramma's die luisteren naar de naam Beauty and the Nerd.

Als een gelukje dat me overkomt tijdens dit ongelukje blijkt het hoofdthema vandaag wiskunde te zijn... hogere wiskunde!
Talloos zijn trouwens de blauwe maandagen waarop ik tijdens mijn wonderjaren bijles gaf in datzelfde onderwerp, en ik me blauw smurfde aan voor de meesten onder u schijnbaar onbenullige dingen als limieten, integralen, tellers die noemers worden aan de andere kant van het "is gelijk aan"-teken, en de onmogelijkheid van delen door nul.

Maar ik kan me niet herinneren dat ik toen ooit een wiskundige redenering heb gehoord waarbij de vraag "Wat is de som van -4 en 5" op zenuwachtige wijze ongeveer als volgt wordt beantwoordt:
- Euh, hoe bedoelt u? Wat -4? Of wacht, 5-4=1, en dan doe ik plus 5, dat is 6!
- Bent u daar zeker van?
- Nog niet, als ik dan 6-2 doe heb ik nog 4, en als we daar dan +5 bijtellen hebben we 7 !
- Dat is jammer genoeg een fout antwoord...

En dan stellen we nu de echte, en eveneens volledig verloren gelopen, vraag: iemand die niet te missen tips heeft voor een citytrip Londen?

Sorry, ik krijg er geen genoeg van:
- Hoeveel is 60% van 100?
- Euhm, als er in de winkel 60% korting is moet je de helft nemen, en daar nog ongeveer 10% vanaf doen.
...waarna ze lang na lang twijfelen haar eerste antwoord (40) toch nog in 60 veranderd, God bestaat toch, en hij kijkt naar VTM op donderdagavond.

maandag 15 oktober 2007

Balle in mij buik

O, dan krijg ik ballen in me buik
Grote warme, natte, lekke ballen
O, dan krijg ik ballen in me buik
Van die dingen krijg ik ballen in me buik



Meer Koot en Bie

zaterdag 13 oktober 2007

Vijf boeken

Soms lees je een boek waarvan je verlangt dat het zichzelf, al gelezen wordend, eigenbladerig verderschrijft, omdat elke laatste bladzijde er één te veel zou zijn...

Zo'n boek kom je (gelukkig? jammer genoeg?) maar af en toe tegen, in mijn lijstje stonden er 20, sinds mijn vorige post zijn dat er 21, en ik kan u nu reeds verklappen dat deze daar niets aan heeft veranderd:

  • Dead Babies - Martin Amis * * *
Een bont gezelschap bereidt zich voor op een weekend in een oude pastorij, een weekend waarvan het verwachtingspatroon vooral gericht is op het orgastisch consumeren van grote hoeveelheden sex, drank en drugs.
Maar wat begint als een vrolijk en gevat relaas van de voorbereidingen, rollercoastert ver weg van het oorspronkelijke verwachtingspatroon, om te ontaarden in een wilde schokkende finale...
Of: hoe een Douglas Coupland snel kan omslaan in een Stephen King.


  • The Alchemist - Paulo Coelho * * * *
Een spaanse schaapherder trekt door de woestijn, op zoek naar een schat die aan de pyramides begraven zou zijn... op zijn weg ontmoet hij "tekenen" en mensen die hem helpen zijn lotbestemming te volbrengen...
Een moderne fabel over dromen die je ondertussen ook nog eens aan't denken zet.

Noot aan mezelf: A Wild Sheep Chase van Murakami gaat over een man die op zoek gaat naar het schaap waar hij een foto van heeft gevonden, kwestie van in het genre "het is de reis die telt, niet de bestemming" te blijven.


  • Kitchen - Banana Yoshimoto * * * *
Een verhaal over de dood, verlies en verdriet, maar ook liefde, keukens en hoop...
Klinkt misschien nogal melig, maar Yoshimoto verpakt alles in een mooi verhaal met kleine magisch realitische hoekjes...
Als het u lukt, mag u ook denken aan Murakami's Norwegian Wood.

Noot aan mezelf: net A Wild Sheep Chase van Murakami besteld bij Play!


  • The List of Seven - Mark Frost * *
Een gothic novel van de kerel die samen met Lynch de magical world of Twin Peaks gecreëerd heeft.
Een boek waar ik al een paar jaar op zoek was... en dat dan uiteindelijk zo tegenvalt dat ik het na een goei 100 bladzijden terzijde gelegd heb.


  • Special Topics in Calamaty Physics - Marisha Pessl * * *
Misschien dat de verwachtingen te hoog gespannen waren door de enthousiaste blurbs van o.a. Jonathan Franzen en Audrey Niffenegger, maar dit debuur heeft me een beetje teleurgesteld.
Op zich wel een goed boek, maar van de eerste dik 300 toch wel mooi geschreven bladzijden had ze gerust een stapeltje in haar electronische prullenbak kunnen laten verdwijnen omdat ze niets aan het verhaal toevoegen en enkel "mooi" zijn.
Gelukkig telde Special Topics, dat trouwens best te vergelijken valt met Tartt's Secret History (studente wordt opgenomen in een select gezelschap dat te maken krijgt met een onverwachte moord/dood), daarna nog genoeg bladzijden om de moeite waard te blijken...
Echt alleen lezen als ge echt te veel tijd hebt.

woensdag 10 oktober 2007

Ig Nobel & Lernout & Hauspie

Als de dag van gisteren meen ik me te herinneren dat ik als 5-jarige uren kon staren naar een onder de stralende winterzon smeltende sneeuwbal... dat ik als 10-jarige de hele buurt van insecten bevrijdde door ze allemaal op een blok isomo te piercen middels uit moeders naaimachine gestolen spelden met gekleurde kopjes... dat ik als 13-jarige een schriftje had waarin ik 2 tot de honderden machten zelf (manueel!) uitrekende in een tijd dat het hoogst denkbare getal werd samengesteld uit de 10 cijfers van mijn rekenmachine... dat ik als 15-jarige de kwadraatsformule trachtte te achterhalen van de hyperbool die de meest perfecte borsten zou beschrijven... dat ik ooit als 20-jarige de euvele moed opvatte om eigenhandig op zoek te gaan naar een bewijs van de toen al sinds 1637 onbewezen Stelling van Format, die zegt dat er geen niet-nulle oplossing bestaat voor de vergelijking X³+Y³=Z³, waarbij (en dat wisten jullie natuurlijk wel) de "³" door elk ander natuurlijk getal vervangen mag worden, en ik was nochtans op de goede weg, tot de nobele onbekende Andrew Wiles me voor bleek te zijn!

Het directe logische verband is mij nog niet helemaal duidelijk, maar toch denk ik telkens opnieuw aan al die dingen en meer als ik iets lees over de jaarlijke Ig Nobel-prijzen.

Ik kan trouwens op zoek naar een nieuwe interne ironie-meter, aangezien de vorige de geest gaf bij het lezen dat onze eigenste Lernout en Hauspie in 2002 de Ig Nobel-prijs voor economie hebben gewonnen: omdat ze het concept van de Imaginary Numbers hebben geïntroduceerd in de zakenwereld!

Winnaars in 2007 zijn onder andere
  • het onderzoek "Sword Swallowing and Its Side Effects",
  • de professor die aantoonde dat ratten geen onderscheid kunnen maken tussen iemand die achterwaarts Japans of iemand die achterwaarts Nederlands spreekt,
  • het amerikaanse leger dat een homo-bom heeft proberen te ontwikkelen,
  • de ontdekking dat Viagra hamsters van hun jetlag afhelpt,
  • en de uitvinder van uit koeienmest geproduceerde vanille-ijsjes.

maandag 8 oktober 2007

Haal dat doek op (bis)!

Euh, op een doorsnee kalender zijn we nu één dag later, en ik ben er al achter dat ik inderdaad niet de enige ben:

">

zondag 7 oktober 2007

Haal dat doek op!

Ben ik de enige die er, na een eerste blije weerzien, Barbapapa, Barbamama, Barbabenno, Barbabella, Barbabientje, Barbaborre, Barbabob, Barbabee en Barbalala van verdenkt eigenlijk burkas te dragen?




Zaterdagnacht, 3u30, tijd voor shoarmapapa!

donderdag 4 oktober 2007

In the News

Er wordt eindelijk opnieuw gedebateerd over de aanwezigheid van homo's in het Amerikaanse leger!




Ondertussen gaat ook de bouw van The Freedom Tower (op de ruines van de WTC's) verder: