dinsdag 13 november 2007

6 boeken

Een thema!
Niets zo mooi als een thema om een donkere dinsdagavond op te vrolijken!

En nu u daarvan overtuigd bent en begint aan uw zoektocht kan ik rustig beginnen lezen in Dave Eggers van een even duidelijke titel als zijn voorgangers ("A Heartbreaking Work of Staggering Genius" & "You Shall Know Our Velocity") voorziene roman "What is the What" .

Dank u ook.


  • The Penelopiad - Margaret Atwood ***
Klein hap-slik-weg boekje dat een ander licht werpt op het leven van Penelope, de vrouw van Odysseus. En dat is dan weer die kerel die uit Homerus' Odyssee die ten oorlog trekt naar Troje. Kort komisch, en het begin van een thema in mijn recente leeslijst.

  • Microserfs - Douglas Coupland ****
Het (soms tè) herkenbaar relaas van een stelletje geeks/nerds dat vertrekt bij Microsoft om een eigen bedrijfje op te richten. Een Douglas Coupland op zijn best, met om de oren vliegende oneliners en, alhoewel het boek handelt over de IT-sector van het begin van de jaren 90, toch herkenbaar accuraat als schets van een tijdsgeest.

  • For one more day - Mitch Albom ***
Voor het ontroerende The Five People You Meer In Heaven, waarin de overleden hoofdpersoon vijf mensen ontmoet die van belang waren in zijn leven, schreef Albom blijkbaar al een vingeroefening voor dit boek.
For One More Day beschrijft namelijk die éne dag die je nog graag zou gehad hebben met een naaste (in dit geval de protagonist's moeder) die plots overleden is, om te zeggen wat je nooit gezegd hebt tijdens zijn/haar leven hebt verteld. Mooi, maar te gelijklopend met zijn betere opvolger, die ik dus jammer genoeg eerder las.

  • Foe - J. M. Coetzee ***
Coetzee vertrekt vanuit de premisse dat Robinson Crusoe en Vrijdag niet alleen op hun eiland zaten, maar het gezelschap hadden van Susan Barton. Zij was ook degene die het hele verhaal aan Defoe verteld heeft, die haar, omdat zijn fantasie een beter verhaal oplevert dan de werkelijkheid, uit het verhaal schrijft.
Vlot lezende novelle vermomd als stijloefening.

  • Cock and Bull - Will Self ***
Nog meer "novelles als stijloefening", maar dit keer de grappige versie.
-> Een verwaarloosde zonder seksuele gevoelens opgegroeide vrouw verkracht haar echtgenoot middels haar pas aangegroeide penis.
-> Een man wordt wakker met een vagina in zijn knie en wordt verleidt door zijn (mannelijke) dokter.
Fijn vertier.

  • The Wild Sheep Chase - Haruki Murakami ****
Murakami op zijn best, met een surrealistisch losgeslagen verhaal over een man die op zoek gaat naar een schaap met een ster op de rug, dat al in geen jaren meer gezien werd.
Hij wordt in zijn reis bijgestaan door zijn vriendin, die in het bezit is van magisch verleidelijke oren, een als schaap verkleede oude man, en zijn vriend The Rat.
Absolute must als kennismaken met Haruki, die ik na elk gelezen boek iets heiliger zou willen verklaren.

Geen opmerkingen: